Om mig

Mitt foto
En kvinna och vårdassistent i sina bästa år. Försöker sätta en guldkant på varje dag genom att vara kreativ, nyfiken och positiv. Vill tro att man kommer långt med det. Följ gärna med i min enkla vardag om du har tid och lust.

lördag 30 juni 2012

Grillfest inomhus


I dag ordnades den årligen återkommande grillfesten för invånarna vid Essehemmet och inbjudna anhöriga.
Det brukar vara en trevlig tillställning med långbord ute på gräsmattan men dagens regn och blåst gjorde att hela festen förflyttades till Essegården. Ca 100 personer lär vi ska ha varit så man tränger inte in så mycket människor varsomhelst.
Vi åt och drack, sjöng allsånger och trivdes i största allmänhet. Spelmännen gör att festen får ett verkligt lyft och det hela avslutades med att spelmännen spelade den vackra låten Morgonsol.
När jag kom hem hittade jag en sovande rockare och jag har just suttit och hört om deras äventyr och allt verkar ha gått riktigt bra och mycket nöjd är han.
Eftersom mitt målande ibland ger en liten extra slant investerades i dag i ny taklampa i vardagsrummet och en pläd. Båda inköpta på Blossom, stans bästa affär för tillfället.
Lampan råder det lite delade åsikter om men visst hade den kommit på plats så länge jag själv var på fest. Jag är nöjd och eftersom den är helt annorlunda än den tidigare skräckexemplaret tar det en stund att vänja sej. Kanske det kommer en bild på den nån dag, just nu är det så mörkt.
Nu blir det bilder från Tuska och en påse chips. Inte så tokigt alls.

Nytt liv


Hittade gamla virkade dukar i min röjariver.
Har inte så mycket användning för dem längre och sökte i minnet efter ett tips jag sett i nån tidning. Så i går kväll blandade jag trälim och vatten och blötlade dukarna. Klädde in formarna jag använde i plastfolie, vred ur dukarna och formade dem över burkarna jag tagit som formar. Har torkat över natten och nu har jag en fin skål på nattduksbordet att ha smycken i.


Gubben har också fått en att ha ett par av sina femtielva glasögon i. Kanske han då hittar ett par i alla fall :)

fredag 29 juni 2012

En banan till


Så har vi igen ett veckoslut och endast en vecka kvar till semester.
I kväll har jag trots allt lite svårt att slappna av helt och fullt. Känner att andetagen är lite ytliga och en oro finns i kroppen fastän den troligtvis är obefogad.
Erik och två kompisar drog i väg med tåg till Helsingfors tidigt i morse för att uppleva Tuskafestivalen (Finlands största metallfestival) och framför allt Megadeth, Eriks stora favoriter.
I somras när han och en kompis var på Ozzy var det annorlunda, då fick vi vara taxi och föra dem till festivalområdet och sen hämta. Men att se alla vildingar, svarta runt ögonen och oxringar och kedjor gör ju inte att man som mamma blir lugnare precis. Men allt hade gått städat till och precis som i Jeppis var det de äldre som hade svårt att gå rakt genom porten när konserten var slut.
Men nu är de alldeles ensamma i den stora staden med många tusen metallfans och visst unnar jag honom det. Måste förstå att när ens lilla son är nästan 1.90 i strumplästen och jag alltid får se upp när jag pratar med honom inte är så liten längre och faktiskt börjar klara sej på egen hand.
Så igår kväll gav jag honom en banan som jag tyckte han kunde lägga i väskan för säkerhets skull i fall han skulle bli hungrig. Blicken som jag fick och svaret att han inte skulle ha nån banan gjorde att jag själv visste att det var ett steg över gränsen och då ska ni veta att han har en ängels tålamod med sin fjolliga mor.
Fick höra i dag när det diskuterades på jobbet om bananer att andra i min ålder ännu har mammor som kommer med bananer bara så där i fall att.
Så jag vet att jag blir en sån mamma i framtiden som kommer att gå med bananer i handväskan i fall jag träffar på mina hungriga fullvuxna ungar ute på stan.
Han skickade ett sms strax före ett i dag att de nu är på området. Gott och väl så långt.

torsdag 28 juni 2012

Vårt palats är ett fullkomligt kaos


Så heter det i sången och jag är beredd att hålla med.
Men nu är vinden städad och klar, det är bara mina två bebisar som lämnat kvar.
Nå nej det är ju mina två kära dockor som har en förtrolig stund. Kanske de minns bättre tider när de blev ompysslade och fick vila i dockvaggan. Eller så berättar den till vänster hur illa behandlad hon blivit av min lillasyster som rev ögonfransarna av henne och sedan ritade hela pannan full av ringar med bläckpenna. Tacka vet jag Vim, det var en verklig räddare den gången.
Här nere finns då desto mera skräp men jag sorterar lite i taget och på lördag blir det Ekorosk.
Hur många gånger har jag inte stått där uppe och fantiserat om hur fina rum vi kunde få om vi bara gett oss in i det.
Men det kostar, inte bara att färdigställa utan också uppvärmning och ungarna håller på att bli stora och flygklara så inte behöver jag mera att städa inte. Men ibland harmar det.

onsdag 27 juni 2012

Vart tog sommaren vägen


Vart tog de härliga sommardagarna vägen?
Nu får man söka fram långärmad tröja och jacka för att våga visa sej ute.
Blåsten och regnet har förstört en hel del i trädgården och mina vackra Irisar ligger utefter marken, inte nu hela busken men i alla fall så det stör ordentligt. Känns så himla onödigt när det var så vackert för ett par dagar sen.
Tog in lite syrener bara för att få lukta lite på dem en stund. Vi klarar inte av den starka doften nån längre tid men regnet förstör dem så hastigt.

Så vad gör man då en mörk och dyster kväll i slutet av juni?
Jo man tänder ljus och bänkar sej framför tv:n. Hejar fram Portugal och hoppas få se en skymt av en fager Figo i publiken.

tisdag 26 juni 2012

Fortsättning på röjarfesten


Eftersom det är röjauppiröran väder forsatte jag i kväll.
Vet inte hur många gånger jag tappat hakan av förundran över allt jag hittar i olika lådor. Jag är värre än alla skrotsamlare det är då säkert.
Men nu har ett lass hittat nytt hem vid ekopunkten och mera har förts ut i väntan på ny skjuts.

Har gått igenom lite födelsedagskort och annat bråte och hittat detta morsdagskort med vers av Patrik :
Mamma du är bäst ingen protest.
Du tar hand om oss, ja du är våran boss!

Så en teckning från Erik nån gång då jag tydligen satt förbud på datorspelandet.
Teckningen är ett stort rött hjärta med texten:
Får jag fa på datorn nö tå?

Så har jag hittat teckningar och brev jag skrivit under mina lov i Lappfors som farmor sparat åt mej.
Ett kort med blommor och hjärtan där det står:
Hej farmor, nu är jag här igen!

Så har jag tydligt varit inspirerad av farfars arbete när följande brev uppkommit:
Hej sveis!
Tack för brevet det var fint.
Stockarna som jag mette var i olika stor lekar
emellan 10 och 12 meter
bärklars såg ringde åt mej och ville ha stockarna.

emellanskefen hälsar god jul och gott nytt år.
Anette Wik

måndag 25 juni 2012

Stora röjningen påbörjad


Först ett stort grattis till syster som har födelsedag i dag.
Vi blev bjudna på kaffe i gårkväll och träffade det nyaste tilldragelsen i familjen, en lurvig söt fyrbent med sammetslena hängöron.

Ja nu har den stora röjningen tagit fart här i huset och då är det vinden som gäller.
Kan inte påstå att det går fort precis för jag blir så lätt nostalgisk och sjunker in i minnenas värld. Ungarnas kläder som nyfödda till friskrivningshäften från deras första skolår gör att jag frustar ut i skratt och längtar ihjäl mej till den tiden för ett ögonblick.
Men det är också en massa från min och gubbens ljuva ungdom. Hans spelmanströja med namn på ärmen från lågstadietiden nån gång. Lappad fram på bröstet och ser mera ut som en trasa men än har jag inte hjärta att slänga den. Så min låda med vingar från dagsländor som är mer än 30 år gamla, de fick faktiskt åka nu, var inte ens vackra längre. Så hittade jag klippdockor av Pam och Sue Ellen från Dallas m.m. För att inte tala om alla fantidningar från Carola och Herreys. Oh my, det var tider det!
Jag har faktiskt sparat ALLT. Men nu åker det mesta, t.o.m Jannis Maja fast det skär i hjärtat. Det är en tygdocka min mormor sytt åt mej och en viss Janne och jag hade ett särskilt förhållande med just Jannis Maja. Men hon har börja lukta riktigt unken så jag sparar endast minnena numera.
Men så finns det ju sånt som min silvermedalj i kula från ÖID mästerskapen som jag ska ta fram och visa för barnbarnen nån vacker dag. Sitta i gungstolen och drömma mej bort hur fint det kändes att stiga upp på prispallen vid centralidrottsplanen i Jakobstad och hela läktaren apploderade. Det var tider det.
Så ni förstår att en och två kvällar inte kommer att räcka till. Måste också begrunda och dyka djupt i minnenas hav som är oändligt.

söndag 24 juni 2012

Några penseldrag


Med lediga dagar finns det tid över för lite penseldrag.
I den stressade vardagen kommer inte en tanke på att slå sej till ro med måleriet så därför måste man passa på. Eftersom vädret tillät så blev det på utsidan.


Så färsk att det ännu syns vattenblänk. En lätt liten midsommarmålning.

lördag 23 juni 2012

Midsommardagen


En sån fantastisk dag vi haft.
Satt på förmiddagen med min sticksöm i trädgårdsgungan och kom på att det vore perfekt cykelväder eftersom solen sken och bara små vindpustar. Gubben var strax med på noterna.
Ca 29 kilometer blev det rutten: Esse-Kållby-Bennäs-Edsevö-Kållby-Esse. Vårt Finland visar sej från sin absolut bästa sida nu och det var så skönt att bara trampa på.
Väl hemma blev det mat på terassen och efter det dånade jag av för en stund.
Har annars hållit mej i skuggan i dag för resultatet efter gårdagens sol är svedda axlar och nacke, aj aj.
Jag fullkomligt älskar lata dagar som den här, jag är som gjord för sånt. För en stund i alla fall, annars är jag rätt rastlös men jag har så väntat på den här midsommaren. Love it!


Pörkenäs


Att få komma till Pörkenäs en vacker midsommar afton är som att gå tillbaka i tiden.
Tillbaka till ungdomens härliga och lekande tid.
I går var det mycket folk i farten där, både gamla och unga och vi träffade en del bekanta.


För vår del var det dessa herremän som drog. Betania Blues Ensamble.
Sjukt skönt gung och det är absolut inte värt att försöka sitta still när de drar igång.

Kameran var utan ström när vi skulle åka i väg så bilderna är tagna med mobilen :(

fredag 22 juni 2012

Äntligen midsommar


Midsommarafton och jag vaknar till solsken, värme och lagom fläkt i trädkronorna.
Ligger och drar mej en lång stund och bara njuter av att vara ledig.
Såg ni matchen i går? Mitt Portugal vann och Figo satt i publiken och hejade fram sitt forna lag. Tror jag tjöt lika mycket åt honom som åt Ronaldos nickmål om jag ska vara helt ärlig.
Mer behövdes inte för att jag skulle drömma att jag var på bussresa till Tjeckien och Figo var förstås en av passagerarna. Nåja såna drömmar förstår jag mej på men den natten jag gick i Edsevö i bara nattlinnet med ett plastskärbräde i varsin hand det är då det verkligen blir lite skrämmande.


Eftersom ungarna sprids som maskrosfrön i vinden vartefter dagen lider dukade jag till festmåltid mitt i dagen. I mitt tycke var salladen allra godast. Doften av grillat kött och sommarfräscha jordgubbar blev en ljuvlig blandning.


Rödlemonad och grisar har vi också njutit av. Fast nog har lemonaden blivit vattnig och smaklös, inte alls som jag minns den.
I kväll far gubben och jag till Pörkenäs för att höra på det skönaste bluesbandet på länge, Betania Blues Ensamble som har ett otroligt skönt gung.


En riktigt skön midsommarhelg till alla som tittar in. Återkommer i morgon.

torsdag 21 juni 2012

Att tjuvstarta


Sa jag kanske inte att det skulle kännas bättre i dag?
Huset är putsat och fint och jag måste riktigt stå och se över härligheten en stund. Vet ju av erfarenhet att det varar inte länge. Redan i morgon är det hårbollar i varje hörn men då vet jag i alla fall att i gårkväll var det minsann rent och snyggt.
Årets vackraste tid ligger framför med tre lata dagar och jag kan inte låta bli att dra på smilbanden. Som en liten minisemester. Tjuvstartade lite med jordgubbar och choklad med kvällskaffet åt gubben och mej. Lite måste man ju "pjasa" sej. Känner man inte lite romantik i luften så här års så lär man inte göra det annars heller.
Så från att göra sej till för gubben till andra ögonfröjder.
I kväll ska jag sätta mej ner för att titta på fotboll. Portugal spelar i kväll och jag har en viss förkärlek till laget sen länge. Det började med att jag fick ögonen på Luis Figo som för flera år sen spelade med i laget. Det gör han dessvärre inte mera, han blir ju 40 i år gubbstackarn och är alldeles för gammal. Men allt sen denna ögonfröjd har jag hållit på Portugal och tycker det är intressant att se laget spela även om nästan alla spelare är utbytta sen glanstiden.
Minns när vi mammor skulle ha fotbollsmatch mot våra pojkar och jag drog på mej min Figo spelskjorta och svettband runt huvudet. Om det var den äldre eller den yngres lag kommer jag inte längre ihåg men tror nog att det skämdes smått över den löjliga morsan. Men visst kan man bjuda på sej själv såna gånger. Vet att vi har ett foto nånstans av mej och sonen från tillfället och vet att jag närmast liknade Björn Borg. Inte alls nån Figo där inte.

onsdag 20 juni 2012

Ständigt dåligt samvete


Det verkar som om det är kvinnans lott att ständigt ha dåligt samvete för något.
Kanske också män har det vad vet jag, det är bara så sällan jag diskuterar med män om sånt.
Men som nu med den här midsommaren när man skulle vilja ha rent och snyggt omkring sej. Så kommer man hem trött och illaluktande efter en hård dag och möts av sand och hundhår överallt. Diskar som inte rymts i diskmaskinen på morgonen står på diskbänken och man vet att det och det borde man hinna med för att få det att gå enligt planerna.
Sen blir det ju som det blir. Irriterad snäser man till höger och vänster fast jag har duktiga medarbetare i familjen och alla drar sitt strå till stacken. Ändå känns det som om det största lasset läggs på mor i huset.
Så kommer då det dåliga samvetet fram som gnager och gnager tills man förklarar att man inte menade vad man sa utan det är bara för att man är trött. Ändå fortsätter gnaget.
En farmor som ringer för att försäkra sej om att jag inte glömmer bort grillfesten och som vill önska trevlig midsommar. Frågar om hon har nåt program men det verkar bli lugna dagar. Där är det igen, borde hinna hälsa på när jag nu har tre dagar ledigt. Men som vanligt säger hon att vi inte behöver känna nåt måste över henne om vi har annat på gång. Hon vet hur det är när man är mitt uppe i arbetslivet och allt rullar på i ett ekorrhjul. Ändå borde jag hinna hälsa på oftare.
Dagens klagovisa var det. I morgon den här tiden borde det vara mycket bättre.
Efter regn kommer solsken.

tisdag 19 juni 2012

Regn hos mej


Eftersom det regnar som om de sista tiderna var inne kör vi med kvällsljusbilder i stället. Mycket trevligare så.
Det har nu regnat i timmar och vatten står på åkrarna. Zeb har bråttom bråttom på sin pissrunda och vill fort in tillbaka. Själv skulle jag gärna gå en uppfriskande promenad men får nu se hur det blir.
Har faktiskt varit och handlat det mesta inför midsommaren för jag vägrar stå i en kilometers kö med en fullproppad vagn dagen före. Så nu finns det glass, rödlemonad och djupfrysta sockerbullar med jordgubbs och vaniljfyllning, bara solen fattas. Men den har ju några dagar på sej.
Så har jag hem mera garn, den handarbetsmänniska som jag är. Nån typ av lingarn, fråga inte mej men i blåa nyanser är det i alla fall och ska bli ett enkelt sommarlinne. Fick inte det garn som fanns på mönsterbilden och det kändes lite surt för jag var så inställd på det. Det var lite fräckt det garnet liksom. Men nog blir det bra det här också och jag måste ju bara sticka några varv genast vi kom hem fast det hade funnits annat att göra men det var så frestande.
Ska nu kika in på HobbyHall för att ev skicka efter lite sängatteraljer.


måndag 18 juni 2012

Fynd


Jag tror det är för två somrar sen eller tre som jag trodde att gamla saker i hemmet var det jag ville ha.
I dag har jag kommit fram till att det inte är unket luktande saker jag vill ha utan nya fräscha och moderna.
Nå hur som helst så fick jag med min mamma till Enafolk och mormor och morfars gamla vind. Ville absolut inte gå ensam upp på den vinden fast jag är stora kvinnan för den är kuslig må ni tro. Massa små sidorum och bara en liten ynklig lampa i taket. Precis vad som helst kan finnas där och som liten flicka gick mitt hjärta i hyperfart varje gång jag behövde gå upp.
Till saken hör att det längst bort fanns ett rum där mormor hade sin vävstol och ibland när jag kom dit fanns hon där uppe och vävde på nån matta. Då var det bara att ta de nötta trätrapporna upp och sen ta sej fort över det knarrande och sviktande golvet, vrida om nyckeln till den lilla dörren och så var man tryggt inne tillsammans med mormor och hennes korgar fulla med mattväft.
Så då för några somrar sen så tog jag då mamma med för att leta gamla saker. Visst fanns det en hel del men mest skräp om man är riktigt ärlig. Jag slarvade hem en hel del med det som är kvar är små nätta glasflaskor som står på en hylla i köket. I trädgården hänger koskällan på bilden, ett riktigt praktexemplar som kan få vem som helst döv.


En "kiljoflaska" med patentkork pryder också terassen från den tiden höbärgning var blodigt allvar med störar och allt vad det innebar. Mormors hemgjorda kalja var ett måste i höladan när det blev matpaus. Flaskan påminner mej om kliande och svettande kroppar, men också om livets goda, gemenskap och skratt. Sett med barnaögon förstås.

söndag 17 juni 2012

Det var den helgen


Söndagskvällen smyger sej obönhörligt på och lämnar efter sej en helg som varit både vilsam och innehållsrik.
Jag har fått två niotimmars nätter och det har gjort susen för både kropp och knopp.
Som ni ser av bilden så är min poncho klar för användning och lite stolt över den är jag nog allt. Hoppas jag får vara det.
Annars så har jag fått tvättat fönster både på utsidan och lite på insidan, bytt lite gardiner och tvättat en matta... ja sånt som man vill ha gjort när midsommar knackar på dörren. I veckan som kommer får jag ta lite i taget och hoppas sen kunna sätta mej ner och njuta av rödlemonad och en gris. Men ännu är det nån dag till det.
Här går diskussionerna heta om den gamla Ventons vara eller icke vara. Bilar gör mina nerver svaga i dessa dagar med punktering och sprucken vindruta, allt verkar komma på en gång. Det står tre stycken på vår gård och det är bara en jag kan ge ett leende åt just nu och det är Patriks. Jag vill också ha.
Så har det rullat på med vila, god mat, äckligt spännande film, vuxenprat om framtid och lägenhet (gulp!) sol, regn och överkörda huggormar nära oss som har gjort att jag dött lite grann i ren förskräckelse, ja allt som gör livet värt att leva helt enkelt.

lördag 16 juni 2012

Utefix


Efter att jag fixat sovrummet sommarfint blev det utefix ett par timmar.
Har ännu penseerna som alltid är de första inköpta blommorna. De är nästan som vackrast nu och hänger på stegen som pojkarna fixat mej av gamla störar.


Hortensian jag fick till morsdag har jag planterat om i större kruka och tänkte att den nu får stå ute på trädgårdsbordet. Hoppas den kommer att trivas och ge verklig blomsterglädje.

Ljuvlig som en midsommarnatt


Så trodde jag aldrig jag skulle beskriva ett skurmedel.
Måste få tipsa om detta fantastiska fönsterputs mitt i min egen städning. Maison belles produkter är för övrigt ett måste i detta hus. Jag har putsat fönstren i vårt sovrum och vill efter det helst stanna i rummet hela dagen, så fantastiskt gott och rent doftar det efteråt. T.o.m gubben var hit och sniffa före han for på länk.
Köp det och du blir lycklig åtminstone för en stund. Finns hos Petterssons trädgård bl.a.

fredag 15 juni 2012

Som en gourmet


Det behövs inte mer än fredag och en solvarm terass för att den enklaste hemmagjorda pizza och sallad med oliver och örtig fetaost ska få en att känna sej som den värsta gourmetkocken.
Fast det ännu är tre veckor till semestern håller det jag har mellan öronen att fullständigt inställa sej på lediga lata dagar och kroppen längtar så efter vila.
Har i kväll beställt böcker att sjunka in i när semestern väl infaller.
Därför är det riktigt skönt att smygstarta så här en fredag när man har hela helgen oförstörd framför.
Under vår semester har vi bokat en liten tripp till Köpenhamn och det är nåt jag ser riktigt fram emot. Nu när jag lärt mej flyga ligger en helt ny värld öppen och det är en fantastisk känsla.


Den här bilden är till dej mamma. Den alldeles första utslagna Irisen och en av mina absoluta favoriter. Den är vacker också efter sin blomning med dekorativa frökapslar och rimfrost i de torkade kapslarna en kall solig vinterdag är hur fint som helst.

torsdag 14 juni 2012

När åskan tar en


Förstod redan i arbetet att nånting låg i luften. Nåt stort och tungt.
Vi hann bara hem så brakade regnet loss och åskan likaså. Zeb gick crazy över åskknallarna och jag försökte hålla för öronen på honom men det var inte det lättaste.
Erik kom hem och liknade mest en dränkt frass och jag låg i nån slags koma en timme framåt.
Det ända som fick mej upp var en balja kaffe som jag inte druckit sen åtta i morse och det är snudd på katastrof.
Så ringde en hyperaktiv försäljare och jag gick nästan direkt in i hans garn. Nåt jag är mindre stolt över men gjort är gjort. 5 nr I Form ( åt mej? skrattretande jag vet) men det var jackan jag skulle få på köpet som blev mitt fall. Egentligen hatar jag telefonförsäljare, det måste verkligen vara ett av de värsta jobb man kan ha, att truga på folk saker de egentligen inte vill ha. Den här skrattar säkert ännu åt den lättlurade lilla skiten i Esse. Men man får se det från den positiva sidan och tänka att jag eventuellt gjorde hans dag.


De som däremot har ett RIKTIGT jobb är humlorna. Strax efter regnet var det full fart i äppelträden.

onsdag 13 juni 2012

Tid att njuta





Ja vad ska man säga, det är bara att njuta och ta vara på värmen som äntligen kommit.
Har legat på filten i gräset och tittat upp mot en knallblå himmel medan dammtussarna växt sej enorma här inne. Ska ännu kila i väg ut till trädgårdsgungan med en kopp rykande kaffe och kanske efter det jaga de där tussarna. Men annars så är det hög tid att ta vara på de ljuva stunderna.




tisdag 12 juni 2012

En lättnadens suck


Har sällan sett en sån lycklig hund som Zeb när vi kom hem i dag och sa att vi nu ska ut och köra bil.
Han är helt faschinerad av bilturer då man kan se både katter och hundar och mycket annat som rör på sej.
Vad han inte visste var att vi skulle till Losvika djurklinik och att i mattes väska låg munkavlen.
Tur att han inte kände på sej hur nervös jag var där i baksätet med honom och såg framför mej skräckscenarior där han ätit upp halva personalen.
Väl framme var han hur duktig som helst och förstod att det är vägning som gäller först och satte sej snällt på vågen. (22 kg och i topptrim)
När Maria tog emot oss tänkte han först vägra komma i mottagningsrummet men med lite lirkande var han in. Så lyfte jag upp honom på undersökningsbordet och då stelnade han fullkomligt och backade långt in mot väggen. Men medan jag kramade om honom och viskade kärleksförklaringar i hans öra och han lutade sitt huvud mot min axel fick Maria ta blodprov, vaccinera och klippa klorna.
Ett tag var han på väg att hyperventilera av rädsla men mina lugnande ord fick honom att slappna av och flera rör kunde tappas av från hans framben.
Blodprovet togs för att fastställa om hans kropp mår bra av medicineringen och de flesta prov som levervärden,blodfetter m.m fick vi veta redan på stället och alla prov visade att vi har en välmående hund fast han lätt blir triggad i vissa situationer.
Efter ca 2 veckor får vi svar på om vi har rätt dosering eller om det ska ökas i och med att han i år haft 4 anfall trots medicinering. Med rätt mängd borde vi vara ner i noll anfall.
Snart var vi lättade på väg hem igen med ett stinkande torkat grisöra som belöning för att han varit så duktig och bara morrat lite och en betydligt fattigare matte. Men den fenomenala mottagning man får i det huset och hur underbar Maria är med Zeb kunde jag nästan betala mer... nå det var väl ändå att ta i. Men har man en rädd hund är hon guld värd.
Hans bollar då? De har vi haft förbarmande över så han får behålla dem ännu en tid.

måndag 11 juni 2012

Måndag igen


Helgen gick som vanligt i raketfart och måndagskvällen är redan här.
Blev inget bloggande i går för så fort fotbollen var slut på tv så flyttade mina karlar till datorn för att se F1. Eftersom det var gubbens födelsedag tog jag ingen strid utan lät dem hållas.
Lördagskvällen blev riktigt rolig på O´´Learys med våra vänner. Satt och åt i timmarna fyra, skrattade och löste världsproblem. Sånt borde man göra oftare.
Men att det klagas på ungdomarnas alkoholvanor och fyllerier förstår jag inte riktigt. Såg många ragglandes fram utanför fönstret där vi satt och åldersgruppen på de var 50-60 plussare. Visst dricker ungdomarna men det verkar som om de får ta hela smällen när det diskuteras. Patrullerande föräldrar såg vi till men frågan är om det inte borde finnas ungdomar som ser till att "gamlingarna" kommer sej hem också.
Min överkörda fot är rätt hyfsad i kväll trots att den höll mej vaken i natt och inte kändes bra på arbetet. Än finns det hopp för den.
Drack kaffe i trädgårdsgungan när vi kom hem men det blev ingen lång stund förrän regnet öste ner och sövde alla i huset. Det snarkades i varje hörn.
Börjar så smått vakna till men känner att kvällen blir mycket stillsam. Virkning ligger högst på min lista.

lördag 9 juni 2012

Vernissage och överkörd


Härom veckan fick jag i postlådan en inbjudan till vernissage.
Min fd målarlärarinna Linnea Ekstrand har utställt akvareller och akrylmålningar i Rådhusgalleriet i Nykarleby i sommar.
Att mingla runt på en vernissage säger jag inte nej till så i går kväll träffade jag bekanta och många obekanta, men har man konst som intresse så är det bara att skaka hand och resten kommer av sej själv.
Linnea firade sin 50 års dag lite på förhand och sina 20 år som konstutövare.En riktig trevlig öppning med ett dignande festbord och ett av de härligaste tal jag hört på länge kom från hennes man Sixten.
Akvarellerna i all ära men det är Linneas akrylmålningar jag faschineras av.  Se bara på bilden ovan hur hon använt en virkad duk och gamla tapeter i sin målning för att få struktur.



Peppad av alla intryck jag fått så tog jag fram min målarkorg runt midnatt och satte mej ner vid köksbordet. Inte för att göra något seriöst utan för att få en liten nystart efter att inspirationen varit försvunnen. Med lite tidningspapper att täcka för blommorna vätte jag pappret och slängde på lite färg. Lät det rinna lite vattenstrålar över pappret för att sen låta det torka. Efteråt var det bara att plocka bort pappersbitarna och så kom blommorna till. Så lite finlir till sist.

Så till dagens överkörning.
Gubben och Patrik har sprungit West Coast Race i dag och jag tänkte passa på att rensa huset och köra till Ekorosk.
Erik hade stadsärende så vi skulle ta det i samma veva.
Alla tycks rensa upp i husen nu för det var smockfullt med bilar och kärror. Vi hjälptes åt att lasta ur bilen och jag gick med en väska glas för att se var jag kunde slänga det. När jag vänder mej om kommer en bil körandes och jag hinner ingenting före bilkärrans hjul går över min fot. Chockad över vad som hänt fortsätter jag med att slänga saker och bilen i fråga bara fortsätter och jag tyckte så här i efterhand att de i bilen skulle märkt nånting.
Först när jag sätter mej i bilen säger jag åt Erik vad som hänt och tar av mej skon. Lite mörbultad känns foten och skon är skrapad på ytan men hel. Konstaterar att det också har tagit i mitt ben eftersom jag är smutsig utefter byxorna.
Väl inne i stan känner jag att min arm blir sjuk så säkert har jag tagit emot med den på något sätt. Allt gick ju så fort att jag knappt hann reagera. Sitter nu med en lite uppsvälld stortå och trampdyna och blånader.
Ska ut och äta med goda vänner i kväll så få se om jag hittar nån sko som jag tål att ha på mej. Försökte med crocksen men det gick inte och då är ju de rymliga. Tur att det är sommar och man kan vara barfota. Få nu se hur det blir på tisdag, det är tänkt att jag ska delta i Nice Run då.
Ska man se nåt positivt i det hela skulle det då va att det aldrig blir bloggtorka så länge saker och ting händer.



fredag 8 juni 2012

Födelsedag


8.6 2007 föddes en liten pojkhund långt borta i Liljendal.
Minst men tuffast i kullen. Han var den som lämnades sist kvar och det blev vår lycka.


Hans namn var Pakkasukon Oskari men blev Zeb hos oss.


Idag fyller han 5 år och är stiligare än nånsin.



torsdag 7 juni 2012

Mellanrapport


Om nu någon mot förmodan trodde att jag strandat med mitt virkprojekt så lägger jag upp ett bildbevis på att så inte är fallet. Det finns små ögonblick i livet då man kan vara lite stolt över sej själv och när det gäller ponchon är det ett sånt ögonblick.
Inget mästerverk men att det är gjort av en som legat på handarbetsklassgolv och totalvägrat allt vad nål och tråd heter är ett under i sej. Dessutom skulle jag ha lust att visa upp det för lärarinnan som rev i min vante som jag kom för att få hjälp med när en maska trillat av stickan. Hon tog resolut tag i vanten rev hårt i den så att maskan trillade ännu längre ner och gjorde en stor glipa längs med hela stickningen, gav den tillbaka till mej och sa att sånt här går inte att göra något åt. Det kunde jag ge stryk för än idag.

Kvällen har varit vacker och jag tog cykeln och trampade i väg till farmors. Satt ett par timmar över en kaffe och funderade. Grillfesten som alltid hålls en gång per sommar hade hon fått inbjudan till och jag fick som vanligt inbjudan att närvara med farmor den lördagen. Det brukar vara en trevlig tillställning med grillat kött och korv med sallad, kaffe och kakbit, allsång och glada spelemän.

onsdag 6 juni 2012

Skönaste kvällen


En härlig kväll har jag haft.
Månne det beror på att jag varit ensam? Nånej.
Jag var faktiskt ute ca en timme och rev upp ogräs med mina bara händer och jag kommer så att få lida för det i morgon med rinnande näsa och andtäppa. Men nu har jag fått nog liksom. Nog har jag också över ogräset och för ett ögonblick fattade jag inte vad jag har i Esse att göra när man kunde bo i lägenhet i Helsingfors, Borgå eller Ekenäs. Då slapp jag stå med ändan mot solen och riva ogräs. Dessutom hade jag nära till avgående flyg med opassliga tider som jag här oppifrån har svårt att gå ihop med dygnets timmar. För att inte tala om alla konserter jag skulle gå på. På de kostnader jag nu lägger ut på en konsert med tåg och övernattning kunde jag få 3 konsertbiljetter! fattar ni 3, minst.
Nå nog har jag det bra här sist och slutligen men ibland undrar man ju.
Väl inkommen, nyduschad och ren satte jag vatten att koka på spisen och gjorde årets första rabarberkräm. Kall rabarberkräm är så gott.
Tog mej ett vinglas medan jag lyssnade på skönaste Sharon Robinson. Sharon körar åt Cohen och de har skrivit många av hans låtar tillsammans. Hon har en vacker röst och skivan spelar jag alltid om somrarna. Det finns nånting vemodigt över den och jag kan inte alltid höra på den, bara vid speciella tillfällen. Sån är jag när det gäller musik.
Vill ni njuta en liten stund ska ni ta och lyssna på den här låten med Sharon. Videon innehåller bilder från Cohens turneer och vid 42 sekunder av låten visas Karlsbron i Prag. Ni förstår, både Cohen och jag har varit i Prag så det så.
Varsågod: Sustenance

tisdag 5 juni 2012

Att få upp ögonen



Trädgården är i stor förvandling just nu.
Allt tycks explodera och jag har missat en del med mitt inomhus sittande. Att se hur äppelträdens blom slår ut kan väl göra vem som helst glad, ännu hinner jag bannas över alla äpplen som man inte vet vart man ska göra av. Men än så länge sprider de enbart glädje.


Hade tänkt skriva nåt om min orkeslöshet och mitt hb som troligtvis bäst kan jämföras med rödvinbärssaft men ingen orkar höra mitt gnäll, inte ens jag.
Så jag drömmer mej framåt till semestertider och en eventuell semesterresa. Gubben har suttit och kollat på nätet och jag har svansat runt honom och bara väntat att få höra de magiska orden: Ska vi boka? Sen jag börjat flyga har en helt ny värld öppnats och möjligheterna är oändliga. Blir det inget av det kan man alltid drömma sej bort och det är i alla fall gratis.


Trädgårdens vackraste blomma. En skönhet helt i sin egen klass. Som jag allvarligt tänkt på att kastrera, har nämligen aldrig varit så nära som nu för i morgon har jag telefontid med veterinär Losvik för ett ev beslut. Usch vad jag känner mej elak.

måndag 4 juni 2012

Fotbollsdebut



Var på årets första fotbollsmatch i kväll.
Kvällen var varm och skön där vi satt och Esse tog hem segern.
Enda minuset var myggen som kommit. Attans vad de kan vara irriterande.

Nu måste jag virka ett varv om jag ska få tag i nån sömn senare.