Om mig

Mitt foto
En kvinna och vårdassistent i sina bästa år. Försöker sätta en guldkant på varje dag genom att vara kreativ, nyfiken och positiv. Vill tro att man kommer långt med det. Följ gärna med i min enkla vardag om du har tid och lust.

tisdag 30 juli 2024

Fortsätter till Borgå

Regnet öser ner och både tvätt och diskmaskin snurrar. Gubben till stan efter sandsäckar då vi håller på att förbättra en stengång här. I går tog vi upp alla stenar och jag tvättade dem med högtryckstvätt medan gubben byggde ny ram och fyllde och jämnade gången. Tjälen arbetar så hårt hos oss så nån gång behövs stenarna plockas om. Vi har gjort det åtminstone en gång förut. Nu har vi nästan hälften lagd tillbaka och hoppas väl att det inte regnar hela dagen.

Så jag tänkte att nu passar det att fara en vända till Borgå. En gång tidigare har vi besökt staden, det var år 2007 när vi hämtade vår första valp Zeb från Liljendal och övernattade i Borgå. Då var våra pojkar även med och lillebror köpte sej ett par vita Nike skor där som han var så stolt över. Där har väl inte ändrat mycket under åren, staden var sej lik och när vi steg av Onnibussen vid torget visste vi precis vart vi skulle och vilka parkbänkar vi suttit på vid vårt första besök.

Dagen var het och det var bäst längs vattnet.

Runeberg var den första vi sprang på när vi sneddade torget.

Efter att ha läskat oss på en uteservering gick vi förbi hans hem som idag är ett museum.

Vi betalade inte in oss men fann skugga i trädgården där det var fritt att ströva omkring.

Glatt kvinnfolk

Svettiga karlar

Det var värmebölja deluxe bland de vackra gamla husen och vi orkade inte riktigt med de små heta butikerna.

Vi var inne i Niko Laurilas fotobutik för han har otroligt fina fotografier från Borgå och honom ser man till i flödet på sociala medier. Där köpte jag två glasunderlägg i faner med två av hans motiv.

Vi orkade inte ta oss upp för kullerstensbacken till domkyrkan i hettan ( närmare 30+ grader) och gubben och jag har tidigare varit inne i den. Så vi nöjde oss med att blicka på avstånd.

Den obligatoriska bilden från Borgå.

Vi åt riktigt gott i skuggan invid torget före vi hoppade på bussen tillbaka till huvudstaden. Jag somnade som ett barn och vaknade inte före chauffören meddelade om ankomst till Helsingfors.

























 

söndag 28 juli 2024

Några höjdpunkter


 Faktiskt var jag ganska likgiltig till att fara på konsert när biljetterna släpptes. Men syster undrade om vi skulle hänga på mamma och jag och ja, varför inte. När kvällen kom var jag ännu lågt från taggad men har man biljett så har man.

 
Men det blev en helfestlig kväll och de öste på riktigt bra trots att flåset inte var som för 40 år sen. 40 år mellan konserterna jag sett dem och det var ingen dum comeback.


Morgonen därpå steg vi på ett tåg tillsammans med mamma och Hasse och drog till huvudstaden. Bodde två nätter på Scandic Grand Marina.


Lagom slitet och onödigt mjuka sängar men jag gillade deras fönster och gammalt tegel har alltid gått hem hos mej.


Berghälls kyrka hade vi osett så det blev vår första utflykt. Gubben hade tänkt trappa upp de nästa 300 stegen i tornet för att ta fina foton men det var fullbokat flera dagar framåt. Första sommaren tornet är öppet för allmänheten så efterfrågan var tydligen stort. Jag var lika glad åt det.


Vi satt en stund i stället i det svala kyrkorummet och fick en orgelkonsert istället.


Hett som i bastu under våra dagar så det var mest att söka skugga.


Jag skulle fått köpa Hugo Boss skjorta till Hugo för endast 70 euro men valde att avstå. En sån fatilapp!


Han fick istället andra billigare klädesplagg och en leksak från världens bästa leksaksaffär Tingeling. Äntligen har jag verklig orsak att besöka affären, jag som hållit på och sprungit där ett antal år redan.


Mamma fick en födelsedagsdrink av mej när vi var på tumis och gubbarna var på nåt ointressant för oss kvinnfolk. Mysigt att få vara med mamma och känna att man har en kompis även i henne.


En kväll var vi till Löyly för att äta, se ut över vattnet och höra på dunkadunka. Det sistnämnda hade vi klarat oss utan.
Borgå besökte vi också men det blir nästa inlägg.










tisdag 23 juli 2024

Suveräna dagar

Ledigheten har börjat så bra, tänker inte klaga på värmen.

Vi bjöd in vänner på lördagskvällen för mat och samvaro. Rostad nypotatis, keftajärpar, spansk choritso, lax och gurkjoghurt. Enkelt och gott. Blev en sån lyckad kväll på terrassen. Efteråt fick Bonzo en länk när det blivit dräglig temperatur för motion.

Söndagen innehöll konfirmationskaffe och simturer.

På kvällen plockade jag ihop blomster och cyklade till gravgården med dem.

Måndagen blev en fröjdens dag. Jag fick sköta Hugo medan föräldrarna var på tumis till Jeppis. När de kom tillbaka hade de träffar Erik och Sandra som även de var på väg hit. Jag hade familjen samlad nästan hela dagen och jag "råddade" ihop mat från det som fanns i kylskåpet och alla var glada och nöjda. Det simmades och skruvades bil och Hugo var allas mitt. Bonzo höll ett vakande öga över honom hela tiden, hoppas på att de ska bli goda lekkompisar med tiden. Jag var i mitt esse med alla kära under samma tak och kunde inte fått en bättre start på semestern.








 

lördag 20 juli 2024

Dagar före ledighet

Varma härliga dagar med omväxlande väder, onödigt mycket regn enligt mej. Väldigt svettigt på arbetet och det har varit rakt i duschen vid hemkomst.

En kväll la sej tjock dimma över fälten.

Bonzo och jag tog oss ut.

Fint vid solnedgång.

Skötte Hugo en kväll när föräldrarna var på teater. Mysiga timmar där vi jollrade samma språk men också läste Mamma Mu. Jag gav tuttflaska, bytte blöja och la honom att sova i sin säng. Han är så snäll och lugn, inget gnäll på hela kvällen.

Följande kväll var jag på mat med Lotta och hennes mamma, min mamma och svärmor. Det blev några roliga timmar med god mat och skratt, så fint att vi har bra kontakt vi alla.

Lugna kvällar på terrassen ska man inte förglömma, en lättsam bok och kall dricka mer behövs inte.

There´s a crack in everything, thats how the light gets in. Favoritcitat av Leonard Cohen.

Stillhet och tystnad.


Plötsligt en dag fick jag humör för akvarellmålning, så ur slag med målandet nu.


Äntligen börjar det blomma ordentligt och jag kan plocka de efterlängtade buketterna. Nu inleder jag semester och jag satte ribban i går kväll med att fara simma efter promenad med gubben och Bonzo och det var nog så saligt och underbart. Har varit en lång paus igen men nu ska jag försöka hålla i det under ledigheten.


























 
















måndag 15 juli 2024

Regn och åska

Sovit alltför lite de senaste två nätterna. Slutat med ett sent kvällsskifte och startat tidig morgon med ett nytt (eget beslut då en kollega ville byta) Så i går kväll var det fotbollsfinal och det skulle så klart ses trots att jag skulle upp i morse. Efter att Portugal slagits ut blev Spanien mitt nya lag och jag somnade mycket nöjd i natt. 

Men som sagt lite groggi i skallen och åskan som legat i luften idag har väl sitt bidrag det också. Skönt ändå att det brakade loss och rensade luften.

I går kom Hugo med sina föräldrar hit och mysfaktorn blev med ens väldigt hög. I dag kom Erik och Sandra hit på eftermiddagen och jag var så glad över att de fann tid att träffa oss före allt program de har de närmaste dagarna. Det blev kaffe och mat blandat med fina samtal.


Det blev så mörkt med regnet och åskan att det blev läge att tända ljus. 

Efteråt gick jag ut för att se hur växterna klarat det hårda vädret.

Bonzo kom med för att ta en titt i växthuset.

Där frodas grönskan.

Tomaterna börjar äntligen få färg.

Physalisen är bra på gång. Sallad och dill hänger över kanterna trots att det plockas varje dag.

Minns ni när jag skrev om tantbesöket jag hade strax efter att jag blivit farmor? Där fick jag en låda diverse saker som är smått förknippade med just fammosaker (som Pectus och Helmigryn) Där fanns också en påse med krassefrö som jag satte i jord. De har nu börjat blomma och håller på att bli riktigt fina och ståtliga.

Ledig dag i morgon och nu känns det som att den kom väldigt lägligt.














 

fredag 12 juli 2024

Så mycket att vara glad och tacksam över


 Livet bjuder på mycket piss men oftast mycket roligt och härligt som man får vara tacksam för. Sommaren är för mej en tid då jag ofta känner mej låg, tror det har med händelser som inte varit så trevliga som just hänt under sommarhalvåret. Kroppen har det där nånstans inom sej och påminner på ett konstigt sätt år efter år.

Glad att jag sprang på en anteckningsbok häromdagen, precis en sån som jag behöver och jag gillar ju att skriva och anteckna. Alltid finns det nån pärla under dagen som man kan anteckna ner. Nu skriver jag ner tre saker varje dag som gör att jag känner tacksamhet.


Som ett exempel häromdagen. Jag fick en knippe blomskott av en klient, så glad man kan bli då.


Samma dag sprang jag på en släkting som jag borde ha besökt för länge sen. Körde bilen till sidan och hoppade ur när hon kom med sin rollator. Bredde ut armarna när jag småsprang emot henne och hon utbrast mitt namn. Båda var vi lika glada och jag måste ta en bild. Det är dessa små ögonblick man ska samla på, en rikedom långt mer än pengar.


Dessutom har jag en Till Hugo från fammo anteckningsbok, mitt riktiga lyckopiller. Skriver små rader när vi har träffats och vad som hänt. Den har jag tänkt han ska få sedan, åtminstone när jag inte längre finns. Då kan han läsa om hur mycket han har betytt för mej.


Så har jag även mina kluddhäften. Ibland är det så skönt att bara göra enkla saker monotont, blomma efter blomma som meditation.


Tecknade gjorde jag igår när det var lite sämre väder och jag var ledig dag 2. På kvällen såg vi en film jag hört om med Bonzo kurandes mellan oss, han förstår att ta för sej minsann. 


I dag har jag jobbat igen och haft fina möten. Arbetat på knagglig finska och skämsskrattat åt mej själv. Fått vara ute till Fäboda och hittat ett våningshus jag kunde tänka mej att bo i om jag mot förmodan skulle hamna i stan. I och för sej har jag flera alternativ till boende, finns så många pärlor.


Men just nu ska jag ingenstans, har mitt paradis precis där jag är och här trivs jag som allra bäst. I denna tid bland mina sommarblomster, med hund och gubbe vid min sida.


Strålande väder när jag kom hem idag och vi njöt för fulla muggar på terrassen.