Om mig

Mitt foto
En kvinna och vårdassistent i sina bästa år. Försöker sätta en guldkant på varje dag genom att vara kreativ, nyfiken och positiv. Vill tro att man kommer långt med det. Följ gärna med i min enkla vardag om du har tid och lust.

lördag 19 mars 2016

Ännu en skolhelg


Den här helgen hade vi träsnitt med svenskfödde Fredrik Lindqvist, numera bosatt i Tyskland. Han är en hejare på det här med träsnitt men har också hållit på i 22 år.
Vi fick i uppgift att göra nåt rätt så enkelt eftersom det var en ny teknik för oss alla  och vi inte hade så mycket tid. Jag skissade till nåt slags fågelskrälle (ej artbestämd) som jag tänkte skulle sitta bra som första arbete.
Konstaterade ganska snabbt att jag skulle kunnat ta till nåt mera komplicerat för det gick relativt fort.
Så när jag tryckt upp ett exemplar av fågeln snittade jag till ett nytt motiv.


Vi använde oss av tillsågade mdf skivor och stämjärn i olika storlekar.
Det vi skulle tänka på var att det vi snittade bort blev det vita partiet och resten svart, dessutom blev bilden spegelvänd i tryckpressen. Så rollade vi på en oljebaserad färg, la papper över och körde trycket genom pressen.
Det här var det roligaste vi gjort hittills i skolan då jag gillar att arbeta med stämjärn (det lilla jag gjort förut). Materialet var rätt mjukt och med vassa verktyg gick det bra. Dock tar man ju alltid i mer än vad som behövs i början och spänner hand och arm. Det ledde till att jag igår kväll hade en domnande hand och i dag lever tummen sitt eget lilla liv och vickar lite hit och dit okontrollerat.
Men det är småsaker, huvudsaken man trivs.
Lite små sorger och bedrövelser kom det mitt i dagen och jag tappade både lusten och tråden. Svårt att få tillbaka inspirationen och jag fastnade där bland hötapparna och fick för allt i världen inte igång mej igen. Tog helt enkelt paus från allt och for på stan på kaffe.


Här ser ni närbild i hur skivan såg ut efter att man snittat fram sitt mönster.
En annan rolig sak under dagen var att jag blev tillfrågad om jag ville följa med under matpausen till K.H. Renlunds museum av hon som jobbar som amanuens där. Där hade de under dagen en installation om att mötas. Johanna Nuutinen dansade hela dagen där och det var en upplevelse. Lite mystik över hur hon kravlade och ålade sej fram på dansgolvet och hade nån konstig kroppskontakt med mej. Som en vanlig Essebo blir man småskärrad när någon främmande varelse börjar känna på en! Men väldigt vackert att se på. Dessutom fick jag en guidning i byggnaden som jag faktiskt aldrig förut besökt.
Det här med träsnitt ska jag öva mera på här hemma. Lite svårare att få det tryckt men det går. Har tänkt mej nåt mera avancerat som jag kan hålla på med länge om det kräver. Få se hur det går. När vi arbetade med collage skulle jag också göra mera hemma. I två månader hängde väskan med tidningar jag skulle klippa ur på stolryggen. I går stoppade jag undan den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar