Om mig

Mitt foto
En kvinna och vårdassistent i sina bästa år. Försöker sätta en guldkant på varje dag genom att vara kreativ, nyfiken och positiv. Vill tro att man kommer långt med det. Följ gärna med i min enkla vardag om du har tid och lust.

lördag 13 februari 2016

Tiree par l´artiste


Rubriken betyder ungefär att den som gjort plåten har också tryckt bilderna själv.

Ja den här helgen har jag i skolan hållit på med akvatint etsning. Så här enkelt beskrivet betyder det att samma kopparplåt och bild vi gjorde första gången användes bara att vi nu lackade från ljusaste till mörkaste nyans i omgångar och hade plåten i syrabad mellan varven i olika tidslängder.
En hel vetenskap och utan en kunnig hade det nog gått åt pipan.
Men jag gjorde ett smart drag i dag. Gjorde mina två första tryck och tog så matpaus i en trappa högre upp i den skolbyggnad vi befann oss i. För att komma till grafiksalen måste vi ut från själva skolbyggnaden vi annars håller till i. Allt är dock ihopbyggt med olika ingångar.
Där satt jag i trappan och tittade ut genom ett fönster medan jag åtnjöt sallad och kaffe. När de andra tog matpaus var jag klar och gav järnet med färger och tryckpressen. Så när klockan var två hade jag tryckt upp sex olika bilder och kunde med gott samvete avsluta dagen.
Färgerna jag tryckte med blev två svarta, två paynes grey och två som jag gjorde i två olika omgångar i pressen med bränd sienna som första och paynes grey som andra. Det är då de två brunaktiga.
Det här är en konstform som är väldigt intressant och spännande men för att riktigt komma in i det borde åtminstone jag ha en svensk lärare för att hänga med i alla svängar. Dessutom borde konstformen utövas regelbundet så fort som man glömmer.
Nästa månad fortsätter grafiken, då med träsnitt. Har jag sagt att jag är en glad och ivrig elev?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar