Om mig

Mitt foto
En kvinna och vårdassistent i sina bästa år. Försöker sätta en guldkant på varje dag genom att vara kreativ, nyfiken och positiv. Vill tro att man kommer långt med det. Följ gärna med i min enkla vardag om du har tid och lust.

tisdag 1 maj 2012

Hem igen



Bild från flygfönstret lördag morgon.
Så var man tillbaka hemma efter 3 helt suveräna dagar i Prag. Vi fick det bästa möjliga av väder med temperaturer över 30 grader i solen. Hörde att det är afrikanska vindar som sveper över mellaneuropa och Prag har inte på 120 år haft sådana temperaturer den här årstiden. Men så visste de kanske att jag var på kommande och tänkte att nu bränner de på för fullt.



Ölens förlovade stad.
Den enorma värmen gjorde att man var tacksam för alla uteserveringar som fanns till hands. Skönt att vila fötterna sittandes under ett parasoll och spana in folk medan man svepte ett stop.



Vi har sett och upplevt så mycket och det finns massor av bilder jag vill delge er. Vi har tagit över 200 bilder och gubben har suttit i timmar i dag och redigerat. Med tanke på bilderna är det svårt att veta var man ska börja så jag tar lite i gången så ser vi hur många dagar det tar. Hoppas ni vill hänga med.
Tänkte att vi börjar med Astronomiska klockan som är ett måste för en turist i Prag. Stora folkmassor samlas dagligen när klockan uppträder varje hel timme. Klockan är en av de äldsta och mest genomarbetade klockor som tillverkats. Den installerades först år 1410 och byggdes om 1490. Klockan består av tre huvudkomponenter: den astronomiska urtavlan, som representerar solen och månen i skyn och visar upp olika astronomiska detaljer. Apostlarnas vandring, ett urverk som varje timme visar Apostelfigurer och andra rörliga skulpturer och en kalenderurtavla med medaljer som representerar månaderna.



Astronomiska urtavlan. En figur föreställande döden ringer i en klocka och de 12 apostlarna dyker upp ovanför. En tupp galer och tiden har tagit slut för Turken som misstroget skakar sitt huvud, Girigburken som ögnar sin guldsäck och fåfängan som beundrar sej själv i en spegel.



Kalenderurtavlan som högst uppe har en liten förgylld pil. Urtavlan rörs framåt lite i taget för var dag som går.



En av de 12 apostlarna som visar sej.
Alltså enorm trängsel nedanför klockan och alla står med kameran för att ta bilder och språk av alla de slag hörs. När ringningen är klar hörs applåder och jubel. Första dagen upplevde vi det när vi var på guidning i staden till fots. Andra dagen for gubben och jag på tumis och såg det en gång till, allt för att få in alla intryck och nu visste vi också vad allt vi skulle ha ögonen på. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar