Om mig

Mitt foto
En kvinna och vårdassistent i sina bästa år. Försöker sätta en guldkant på varje dag genom att vara kreativ, nyfiken och positiv. Vill tro att man kommer långt med det. Följ gärna med i min enkla vardag om du har tid och lust.

lördag 14 januari 2017

Terminens första skolhelg


Jag har verkligen sett fram emot den här helgen när skolan startades upp igen på allvar efter julen.
Men det började lite tråkigt eftersom mina närmsta studievänner och resekamrater meddelade om flunsadäckning och hjärnskakning orsakad av vurpa i det isiga föret.
Så det var en tråkig väg mot Kokkola i fredags. Men när jag kom fram stod en annan studerande och väntade mej med en bamsekram och då kände jag att det visst ska bli roligt ändå. Vi är en härlig skolklass och jag har saknat dem.


Som alltid är det lite kaos i början och nya metoder och tekniker lärs ut och man känner hur det snurrar i huvudet och man känner sej mest villrådig. Ännu värre är det när det går på båda inhemska språken och man får kanske halva infon på det man förstår och resten på finska och så får man liksom ta till uteslutningsmetoden och hoppas på det bästa. Men hon var suverän vår lärare denna helg. Lugn och saklig med en massa humor.
Jag började med att trycka upp ett foto av Zeb som jag kopierat och förstorat på maskin. Det skulle ha ett lager av aragum (namnet får ni ta med en nypa salt, kan ha hetat något helt annat ;)) och färg och sen spolas under rinnande vatten före det trycktes. Blev inte alls bra så det tröttnade jag genast på. Men februaris kurs blir fortsättning på denna så då ska jag nog göra ett nytt försök.


Det som blev helgens stora behållning är ändå pvc plattan.
Ett mjukt och följsamt material att skära och karva i. Så fredagskvällen gick åt till att hitta en lämplig bild och jag tog inspiration av svärfars fina fågelfotografier. Den skissade jag upp på fri hand på plattan som mäter ca 30x40 cm och så mycket mer hann jag inte. Skyndade mej in till Minimani på hemväg efter nån god ost att mumsa på när jag kom hem och skulle se på ljuvliga Sven-Bertil i Skavlan.
Så i morse när jag kom dit så började jag rista konturerna med en virknål som lär vara ett ypperligt redskap för processen. Sen scratshade jag den grövsta kvisten med sandpapper för att färg skulle täcka hela kvisten sen.
Så skulle själva tryckpappret läggas i blöt och färg blandas. Jag ville ha en ganska varm nyans i mitt motiv så jag valde burnt umber och indian yellow. Sen var det bara att slafsa på med färg på pvc plattan och dra in färgen ordentligt i alla fördjupningar.
Följande steg var att börja putsa. Rivna blad ur telefonkataloger är bästa putsduken då massa färg igen ska strykas bort. För att få lite liv i bakgrunden tog jag med handdukspapper och gjorde ljusa partier. Snön som finns på kvistarna är gjorda med tops och nått pulver jag inte har namn på. Det tar effektivt bort all färg och lämnar trycket vit.
Så blev det att fiska upp det blötlagda tryckpappret och torka bort överflödigt vatten. I med pvc plattan och tryckpappret över och in i pressen. Sen är det att veva den otroligt gamla och tunga pjäsen för att valsen ska gå över hela plattan. Så har man samma bild som på plattan överförd på papper men spegelvänd. En mycket spännande stund det där strax före man får se slutresultatet. Jag blev positivt överraskad att mitt tryck. Det fick en stämning i sej tack vare att jag putsade liv i bakgrunden.
Efter skoldagen som tog slut kring fyra  åkte jag hem för att byta kläder och så bar det av till Kumars i Jeppis. Jag hade lovat bjuda gubben på god mat och själv hade jag dreglat över den superstarka currysåsen i en veckas tid. Skönt att låta nån annan koka åt oss eftersom jag är totalt utpumpad efter varje skolhelg. Det suger all energi av en och i dag arbetade vi så ingen tog en ordentlig kaffepaus och jag kom hem tillbaka med en full kaffetermos.
Ska man så summera allt jag skrivit nu är jag en trött kvinna med mycket små tirande ögon men ack så lycklig över det som gått av helgen och överlycklig över att det ännu finns en söndag att ta igen sej på.

3 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Var det fotogravyr det första ni gjorde ? Det är en mycket känslig teknik, lätt att misslyckas. Intressant rapport tack. S F-H

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, jag och de där namnen. Men fotogravyr var det nog knappast. Vi scannade endast av ett foto, rullade det där gummit på och sen svart färg. Sköljde under vatten och så in i tryckpressen. I mitt fall blev det så att jag på halva fotot rullat på för lite färg och det blev lite gråluddigt på de partierna. Roligt annars att hitta dej här ;)

      Radera