Om mig

Mitt foto
En kvinna och vårdassistent i sina bästa år. Försöker sätta en guldkant på varje dag genom att vara kreativ, nyfiken och positiv. Vill tro att man kommer långt med det. Följ gärna med i min enkla vardag om du har tid och lust.

onsdag 5 januari 2011

Böcker i min hylla

Har alltid tyckt om att läsa. Oftast ligger det en bok på mitt nattygsbord och väntar på att bli läst. Har köpt rätt många böcker men sålt vidare de jag inte tyckt har haft det där lilla extra. Annars hade vårt hus svämmat över av böcker.



Dan Browns böcker om Robert Langdon hör till mina absoluta favoriter. Spännande,mycket historik och sträckläsning ifall tid fanns.

Katherine bromsade in och stod helt stilla mitt i tomrummet.
"Han har redan låst upp kapsel fem?"viskade hon i telefonen.
Vakten knappade frenetiskt på tangentbordet. " Ja,det verkar som om han gick in för... en och en halv minut sen."
Katherine frös till. Hon slutade andas. Plötsligt tycktes mörkret omkring henne vakna till liv.
Han är här inne.




Min morfar deltog i byaforskargruppen i Ytteresse och var med och skrev till den nya boken. Tyvärr hann han aldrig få se den färdigt tryckt men jag har boken och den är värdefull.
Morfar skrev bland annat om sin hemgård.

Här har varit både glädje och sorgedagar.Det har jag själv också upplevt. Men det tyngsta, som drabbade farfar,för etthundra år sedan, 1891, var när tre barn dog i difteri inom loppet av nio dagar. Då förstår man nog att sorgen var tung. Farfar brukade säga att när han kom från Roskullasidan och kom på "Stjokol daln" skulle han ha velat vända om, när han såg gården därifrån. Sorgen och saknaden efter barnen måste ha varit honom övermäktig.
Ändå är det en kär plats för mej och min familj och som jag hoppas för kommande generationer.
(Platsen som morfar skriver om är alltså hos mormor och morfar som har varit som ett andra hem för mej.)

Astrid Lindgren-En levnadsteckning.
Handlar om hennes liv och hur alla figurerna i hennes berättelser kom till.
Hur hon "kom i olycka" och blev gravid vid 18 års ålder. Hon fick lämna bort sin son till fosterföräldrar och försökte få jobbat ihop pengar för att kunna ta hem honom igen. " En tid av evig längtan efter ungen som var så långt bort från mej."




Kokböcker är intressanta och Per Morbergs kokbok är otroligt vacker att bara bläddra i. Den inehåller inte bara recept utan han har också skrivit om livet och scenen. Mycket intressant och vacker som sagt.

Alla borde ha en Björn Ranelid i sin bokhylla. Han blev en ny bekantskap för mej efter förra säsongen av Stjärnorna på slottet. Han använder ett mycket vackert språk om än lite svårbegripligt ibland. Har läst av hans böcker och man måste tänka efter lite mera med dem.

Ljuset åldras innan det når människans öga, men kärleken föds ständigt och ställer sig utanför tiden.
Därför är den ett mirakel och mer gåtfull än jordbävningar,krig och tingens minsta vara.




Ja jag vet ni suckar, men här är han nu igen.
Jag har två böcker som Cohen skrivit. De innehåller dikter och sångtexter och båda är på engelska vilket gör det hela svårare. Det verkar inte finnas svenska översättningar men finska, norska och danska finns och då valde jag hans modersmål. Så jag läser om och om igen och för varje gång förstår jag lite mera.

You came to me this morning
And you handle me like meat
You´d have to be a man to know
How good that feels how sweet
My mirror twin my next of kin
I´d know you in my sleep
And who but you would take me in
A thousand kisses deep

Poeten och översättaren Peter Lindforss träffade Leonard Cohen vid ett cafebord på den grekiska ön Hydra 1981. Det blev början på en lång och märklig vänskap.

"Själv medelålders sitter jag och söker bland gamla minnen för att försöka ge en bild av en man som betytt mer för mej än någon annan. Visst, det är inte klokt, jag är inte klok och Leonard Cohen är definitivt inte klok. Ibland möts själar och jag tror faktiskt att kärleken är besvarad"

Ur boken Mannen som förstörde mitt liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar